KARTY MAGIC THE GATHERING: HRADEC KRÁLOVÉ


Report: 29.1.2014 Boosterdraft Modern Masters v TRIFIDu
(autor: Filip Bíman):


Dnes se podělím o svůj zážitek z dlouho očekávaného draftu edice Modern Masters - tedy z limited, který není úplně pro začátečníky.

Startovné bylo 750,- + 50,- Kč na ceny (za těch 50 korun byl 1 booster Therosu). Plus každý dostal promo kartu Scavenging Ooze. Hráli jsme klasicky v 8 lidech ve složení (ode mě doprava):
- Roman Vejdělek
- Jitka Málková
- Jan Lom
- Miloš Jedlička
- Marek Koňařík
- Marek Celar
- Václav Kronus (Kolín)
+ já - Filip Bíman

- takže pro mě to nebyl ideální seat (mezi Romanem, Vaškem Kronusem a Márou). Radši bych asi seděl na druhé straně stolu, kde byli méně zkušení drafteři. :-)

Boosterdraft se hrál bez redraftu (na ceny byl použit až redraft z 8 boosterů Therosu), takže kdo si co nabral při draftu, to mu zůstalo. Své boostery na draft jsem si z displaye nechal vybrat od pořadatele Honzy Hlavína (když mi nedávno prodával 1 booster MM, tak jsem v něm měl pěkné kusy) a mohlo se začít rozbalovat.

1. booster:
1. pick = Aether Vial = jasná sváča kvůli ceně a myslím, že ani na hru v limited prostředí nebude tak špatnej.
2. pick = Rift Bolt (uncommony mě nepřesvědčovaly a kvalitní Rift mě ještě nutně nežene do barvy, můžu mít červenou na splash).
3. pick = Penumbra Spider (uncommony mě bohužel opět nepřesvědčují a beru na limited dobrou bytost, takže jdu asi do zelené).
(dál naberu Durkwood Baloth "suspend", Giant Dustwasp "suspend", Glacial Ray, War-Spike Changeling... docela kvalitní kostra RG decku, ale bytosti s velkým manacostem - musím brát dále menší)

2. booster:
1. pick = Path to Exile (rare bylo Academy Ruins, které posílám Romanovi. Cenově nastejno - ale Path o trošku dražší. Path mi přijde jako mnohem využitelnější karta do více formátů + doma mám jen 1, což je žalostně málo). V tuto chvíli nepředpokládám, že ho budu hrát.
2. pick = Spell Snare (hrozně žalostenej booster a pro mě jasná volba - svačím toto Učko za stovku páč nic do barev jsem tam neměl, začínám mít špatnej pocit, protože jsem právě provařil nejlepší 2 picky boosteru a dal jsem tak soupeřům velkou výhodu).
(dál naberu Durkwood Baloth "suspend", Rift Bolt, Brute Force, Stingscourger, Kodama´s Reach, Sporoloth Ancient, Imperiosaur ... tohle pro mě nebylo dobré kolo. Když pominu první 2 picky "k ničemu", tak zaprvé jsem nenabral dostatečné množství těch menších bytostí, zadruhé jsem měl dost picků, které byly jen průměrné, a do třetice 2x jsem musel dělat soupeřům hate - když např asi v 6. picku přišel Cloudgoat Ranger - podle mě pro bílou barvu hratelností pick. 1-2).

3. booster:
1. pick = Grand Arbiter Augustin IV (a zase ta sváča... přemýšlel jsem mezi Arbiterem a hratelným Učkem... vyhrála cenová sváča, abych zahojil startovné).
2. pick = Tribal Flames (rozhodoval jsem se ještě mezi Murderous Redcapem, ale nízký manacost fritování rozhodl).
3. pick = Lightning Helix (jůůů - jednak sváča, jednak hate, ale hlavně tady začínám přemýšlet, že bych do balíku lehce líznul bílou).
(dál naberu: Durkwood Baloth "suspend", Masked Admirers, Rift Bolt (foil), 2x Penumbra Spider, Kodama´s Reach, Nantuko Shaman, Hammerheim Deadeye, Terramorphic Expanse ... tady mi přišlo dost hratelných karet, tak uvidíme, co z toho vznikne.

Nakonec jsem postavil R/G/w "Suspend" Aggro - přičemž bílé karty jsem tam dal jen 2 (Helix+Path) s tím, že něco bílého jsem měl ještě v sideboardu (např. Dispeller´s Capsule, Terashi´s Grasp). Když jsem dostavěl deck, který se mi zdál jen průměrný, tak jsem si říkal, že asi dnes dostanu čočku, protože při tomto draftu kolovaly opravdu silné a nepříjemné kousky.

Foto mého decku (jde zvětšit):


1. kolo - Jitka Málková - R/U deck
Jíťa začíná. V první hře to Jíťě přišlo nějak pomalu. Jediná karta, která mě vyděsila, byla Gifts Ungiven na konci jejího kola, přes který si našla 4 nej potvory, co v decku měla. Z nich jsem jí tedy dal 2, co mi vadily víc, do hrobu a zbylé už mě nezastavily. Za zmínku k první hře stojí jenom to, že jsem Jitce dal poučku jak hrát správně Pestermite, aby neudělala tu samou chybku co proti mě i dále (měla ho hrát až v mém upkeepu a ne hnedka ve svém kole - mohla mě zpomalit) 1:0
Druhá hra byla drsná. 1. kolo: Durkwood Baloth přes suspend. 2. kolo: 2x Durkwood Baloth přes suspend. :-D :-D :-D v 5-6 kole to na ni všechno vyskočilo a byl to rychlej proces. Můj úvod byl fakt "broken". Za zmínku stojí druhá poučka pro Jitku: Suspended kartu nemůže cílovat jako běžnou kartu ve hře, ale to už nemělo vliv na hru. 2:0
Když jsem proskenoval po hře její balíček, tak to neměla špatný. V balíčku měla jenom jeden kus, který bych tam nehrál, tak jsme ho vyměnili. Měla dost smůlu, že jí v začátku chodily velké bytosti a později ty malé. Prostě naopak než to má být.

2. kolo - Marek Celar - B/R/g Goblins
V první hře jsem si nechal úvodní ruku jenom s jednou zelenou manou! + Vialem a Balothem. Risk je zisk. U mě vylezla v 1. kole Aether Vialka a hned se začala činit. Márovi nepřišly dobře many (mě v pravou chvíli došly - hned první draw byla red mana). On chvíli visel na 2 černých, pak dlouho na 3 a červenou manu jsem mu donesl až já Pathem, když jsem měl stabilizovanou situaci. Za zmínku stojí Márova chybka, kdy mi vracel bytost na ruku. Vybral si u mě "prase" s casting costem 5 místo jiných, ačkoliv jsem měl na Vialce 5 žetonů! Takže Sporoloth Ancient šel obratem ještě v tom samém kole zase do hry. 1:0
Druhá hra byla dlouho vyrovnaná. Mára úřadoval mečem Sword of Light and Shadow. Protekce mi nevadily, ale +2/+2 a neustálá možnost vracení goblinů z jeho hrobu na ruku mě znervózňovaly. Navíc jsem nic na sword v základu neměl, jen v sideboardu, který jsem do druhé hry nepoužil. Nakonec jsem ho dobře cíleným zabíjením jeho bytostí (dost mi pomohl Path na Stinkweed Imp) a dostatečným množstvím velkých zelených "prasat" zastavil a následně se pomocí Masked Admirers dostal do karetní výhody. Márovi zase nechodily ideálně many, takže musel skousnout i druhou porážku. No kousal ji docela těžce ještě v autě, když jsme jeli domů... :-D 2:0

3. kolo - Václav Kronus - W/r Rebels
Bitva o vítězství v turnaji. V tu chvíli by nám stačila remíza na 1-2 flek pro oba, ale chtěli jsme oba dva hrát a oba vyhrát.
Vašek začal. V první hře jsem rozjel 1. kolo: Durkwood Baloth přes suspend, 2. kolo: Giant Dustwasp přes suspend a ve třetím kole jsem měl dilema, jestli mu smahnout Rift Boltem Rebela, který přináší Rebely (Amrou Scout) nebo bytost, která soupeře může narampit (Grinning Ignus). Bál jsem se co by mohlo vylézt za prase a říkal si, že Rebel ho aspoň komplet zatapuje, když bude hledat. Smahnul jsem Ignuse. No a byla to chyba. Soupeř žádné velké kusy pro rampení nehrál a Rebel si našel postupně 2x Amrou Seekers, které jsem nemohl blokovat. Navíc mi vůbec nepřišlo jakékoli druhé zabíjení. Tečkou byl soupeřův Hillcomber Giant: 3/3 s mountainwalkem, kterýho jsem taky nemohl zastavit. Sice jsem soupeře taky trochu sjížděl, ale soupeř byl tak 2-3x efektivnější a pak už mu stačilo jen chump-blokem bránit moje velký prase a dojet mě. 0:1
Druhá hra byla veselejší. Postřílel jsem mu klíčové "hledací" rebely a v bitvě bytostí jsem měl číslama navrch. Postupně jsem ho přejel, ačkoli mě zase chtěl trápit Hillcomber Giantem, kterého si "kryl" dvouma Veteran Armorerama. 1:1
Třetí hra o všechno. Opět nemám co pořádně sidovat, takže dneska vůbec nesideboarduju. Vašek vytáhl v 1 nebo 2 kole (už nevím) svůj triumf: Greater Gargadon - kus pořádnýho dobytka 9/7. Nemám úvodní ruku moc rychlou, takže tuším, že soupeře rychle nesjedu a že Gargadon přide do hry. Naštěstí mám na ruce Path, který nesmím pustit a musí čekat na Gargadona - jinak se ho jenom těžko zbavím. Soupeř má na stole Bonesplitter a jezdí s ním vytrvale malýma bytostma, takže jsou cca 4/2. Tak je měním v bloku za mé bytosti - zde se mi parádně osvědčil pavouk Penumbra Spider a soupeř se v této fázi dostal do topdeck módu. Vašek vynáší pro mě neblokovatelného Hillcomber Gianta, což je nepříjemný. Na ruku mi ale kolo před tím přišel Stingscourger, což je malej goblinek, který umí znemožnit Gargadona! Soupeř si musí myslet, že je díky Giantovi a Gargadonovi na koni, ale to neví co mám na ruce. Giant útočí ale dostane Pathem. Další kolo Gargadon vylézá (soupeř ho urychlil seknutím 4 landů). Vašek má 7 životů a já 10. Nemá nic na ruce a útočí Gargadonem + bytostí s bonesplitterem co má 6 dopředu. chumpuju Gargadona a jsem na 4 životech. Ve svém kole vynesu Stingscourgera a zbavím se Gargadona + sundám mu Tribal Flamesama bytost s Bonesplitterem. Za zmínku zde stojí moje chyba jak prase. Právě v této fázi hry jsem zjistil, že mi leží v hrobě už nějakou tu dobu Masked Admirers a já si je asi 2x nevrátil na ruku. No ale přišel mi právě Durkwood Baloth - za 6 man ho klasicky vynáším a konečně vracím za zbylé 2 many Masked Admirers na ruku. Najednou jsem na koni já + v karetní výhodě. Soupeř mi podává ruku a já se raduju. 2:1

Nejdůležitějším prvkem mého vítězství v turnaji byl fakt, že ačkoli jsem měl v decku many 3 barev, nikdy jsem neměl s manou problém. Mana prostě chodila skvěle, což je základ všeho. Jinak v průběhu turnaje jsem si asi jenom 1x bral mulligan - také paráda.

Z celého displaye MM se neotevřel žádný Goyf ani Bob - nejlepšími otevřenými kusy byly: Vendilion Clique (Miloš Jedlička), Sword of Light and Shadow (Marek), Aether Vial (já), takže celkově display bída. Jinak herní pole bylo docela rozmanité a jednotlivé balíčky hráčů měly svou myšlenku (byly vidět Rebel decky, Goblini, Saproling/Fungus deck, můj Suspend atd.).

Z otevřených boosterů Therosu na ceny byl nejlepší kus "Polukranos, World Eater", tak jsem ho vzal. Pro ostatní tam byl Temple of Deceit, Anger of the Gods. Myslím, že nic hodnotného tam dál už nebylo. Marek Celar skončil nakonec druhý, třetí byl Václav Kronus. Za zmínku stojí, že v pár boosterech byly první 3-4 karty poškrábané (opravdu znatelně) už z výroby. Trochu mi to připomnělo tu "jetou" kartu co Pavel Ševčík otevřel v zabaleném FTV:Realms. Nejradši bych tohle Wizardům omlátil o hlavu. Vypadalo to, jako kdyby se někde ze stroje při tisku uvolnily ocelové pilinky a ty pak rozedíraly karty. Dokonce jsem z jedné karty nějaký takový zabodnutý kousíček čehosi vytáhl, když jsem to při draftu zkoumal...

Tááák a kdo dočetl až sem, tak je správný magicový nadšenec. Konec tohoto reportu. ;-)

Filip

Zpět do sekce ČLÁNKY