KARTY MAGIC THE GATHERING: HRADEC KRÁLOVÉ


Report z 1v1 Commander turnaje v HK (autor: Viktor Jasanský):

V sobotu 12.4.2014 jsme odehrali pravdepodobne vubec nejvetsi turnaj Magicu v Hradci Kralove (47 hráčů). Formatem nemohlo byt nic jinyho nez 1v1 Commander podle francouzskejch pravidel. Rozhodl jsem se, ze sepisu reportik, abych ostatnim hracum priblizil muj uhel pohledu a abych si to sam po sobe mohl za par let precist a zavzpominat na stary dobry casy. Nemam v planu vracet se ke kazdy hre zvlast. Namisto toho se zamerim na hlavni momenty a postrehy. Na zaver pridam kratkou analyzu a svuj pohled na baliky, se kterymi tam hraci bojovali. Jako uz drive, i dneska se omluvim za chybejici hacky, carky, krouzky a vubec vsechny znaky, co anglicka klavesnice nenabizi. Hrubky uz na klavesnici nesvedu. Ty jdou na muj ucet.

V sobotu v deset rano jsem se potkal s Markem, Jitkou a Filipem a spolecne jsme vyslapli smer Satchmo, znama hradecka restaurace/klub. Kdysi se o ni mluvilo ve spojitosti s akci “Jazz jde mestem”. Na Velkem namesti nas dobehl Vita Cech a nase core group zacala mit svuj tvar. V restauraci me zaujala jasna znacka “Uzavrena spolecnost”. To v kratkosti znamenalo, ze cely podzemi vcetne baru, obsluhy a vseho mame k dispozici jen my. Joohooooooo. Jako kazdy jsem odevzdal startovne a nahlasil jmeno sveho Commandera. Na to mi rozhodci odpovedel: “Dalsi Oloro, jo?” Tak jsem se pousmal s tim, ze nejsem sam, kdo si je vedom jeho sily. Na sajte uz bylo kvanta hracu. Co bylo lepsi – vetsinu jsem jich neznal! I presto jsem rychle dohledal dalsi cleny nasi bandy a pratelsky se pozdravil s Pavlem, Honzou a Cendou. Pri poslednim pujcovani karet a rozebirani ruznych strategii jsme si objenali prvni pivo. Weizenbier z Nachoda nezklamal. Usmevava servirka nam vysvetlila docela pokrocilej system uctovani, ktery se nejak vazal na nase startovni cisla. Moc jsem to nekoumal, ale klobouk dolu za tu organizaci ze strany Satchma! Za nekolik minut se mistnosti rozlehl Pavluv hlas nasobeny megafonem. Nevim, kde to udelatko vzal, ale byla s tim sranda. Vysvetlil pravidla, oznamil ucast 47-mi hracu a pohrozil, ze proxy a fejky teda jako ne. Na vyzvu, jestli by ty pravidla nemohl zopakovat v cestine, ze slovenstina je slozita, nereagoval..

Prvni kolo zacina. 8 nejlepsich borcu se po peti kolech utka v pavoukovi v Top 8. U me i kamosu z nasi core group je dobra nalada. Pivo ve sklenicich ubyva a ja tak odchazim k prvni hre s klidnym vedomim. Na Markove obliceji jsem tolik klidu nevidel, protoze mu v prvnim kole pocitac nalosoval jeho pritelkyni Jitku. Jako by toho hrani a testovani doma po vecerech nemeli dost. Spolecne se zbytkem party jsem se jim ferove vysmal. Behem par minut zacali vsichni michat, hazet kostkama, mulliganovat a hrat. Skvela atmosfera.

Fotky ze Satchma (jdou zvětšit):





Nebudu zachazet do detailu kazdy hry. V prvnich peti kolech jsem byl v mnoha zajimavych situacich. Tady jsou nejaky:

Mirror Oloro vs. Oloro – souper hral reanimatora a ja control combo postaveny kolem karty Doomsday. Do ty hry jsem sel s tim, ze se muze stat cokoli. Moje strategie byla velice snadna. Bacha na hrob a nenech projit zadny reanimovani. Prvni klicovej moment byl, kdyz se mi podarilo souperi zkantrovat Recurring Nightmare. Druhej, kdyz se mi nepodarilo zadrzet Ionu a souper ji dal na stul s tim, ze teda “white”. Ufff. Na ruce jsem mel Toxic Deluge, ktery vypadalo pekelne cerne. Ve svym kole to hraju. Souper kantruje. Ufff, jen Remand. Pristi kolo me projede za moc. Ve svym nasledujicicm hraju Toxic Deluge a prochazi. Zaplatil jsem dvakrat hafo zivotu, ale Oloro drzel. Hru jsem nakonec vyhral bud kombem nebo nejakym soft lockem typu Liliana a Jace na stole.

Marath – souper hral deck, proti kterymu jsem si veril. To urcite neznamena, ze to bude snadny, ale ze odds byly trosku vic nakloneny mne. Hry jsem vyhral jen diky tomu, ze souperi neprisly dobre landy a mne se podarilo stiflovat a vindicateovat. Od stolu jsem odchazel s tim, ze v tom klukovi i decku muselo bejt mnohem vic, nez jsem videl. Proti tomuhle samymu souperi jsem pak prohral na plny care ve finale. Filip si tam muj mana flood (v prvni hre) a mana screw (ve druhe hre) fotil a kroutil hlavou. Mozna, ze nejakou fotku prida, az bude tenhle report editovat. (Pozn. editora: Viktora jsem při manafloodu fotil se slovy: "Viktore, tvař se, jako kdybys měl zrovna manaflood..." Následně pořízený vtipný snímek s výmluvnými prostředníčky tak raději nebudu uveřejňovat) :-).

Se 4:0 si davam v patem kole remizu a jdu se provetrat ven na slunicko. Svitilo tak hezky a po ulici chodilo tolik peknejch holek, ze se az divim, ze jsem se do toho doupete vratil. Predtim partak Mara zkoumal, jestli i jemu staci draw. Po dlouhem pocitani jsme se dopocitali, ze jo a tak dal remizu taky.

Do Top 8 se z nasi gruppy vesli Marek, Honza a ja. Pavel uvizl smolne na devatym miste. Tenhle moment zvyraznil rozpolozeni nasi skupiny. 3 tahouni hnali nase magicovy barvy kupredu v topce, zatimco zbytek bandy vedenej Vitou nabadal k intenzivnejsi konzumaci piva. Abych neurazil, tak jsem sel na ruku obema – hral jsem, jak to slo, a zaroven objednaval piva. Marek, naopak, tady uplne uvizl a soustredil se na caj, coz ho samozrejme v prvnim kole vyradilo z topky. Proste Geist se bez trosku vytuneny kreativity a odvahy hrat neda.

Prvni vyrazovaci kolo (ctvrtfinale):


Fotka ze čtvrtfinále: Viktor "fetchuje"... a aktuálně čelí Vendilion klice na stole.

Geist vs. muj Oloro. Usedam naproti Markovi a s tezkym svedomim se poustim do bratrovrazednyho souboje. Mara sedi naprosto v klidu, protoze se otrkal v prvnim kole proti Jitce. Hehe. Prvni hru jsem vyhral neprustrelnou kontrolou fieldu i jeho ruky, coz Marovi nedavalo sanci. V druhy hre me nekompromisne rozjezdil Geistem s horou mecu. Dopil jsem svoje pivo a slo se na treti hru. Odbocka od Magicu. Desna sranda byla, ze jsem druhou celou hru sledoval, jak Filip za Marovejma zadama pripravuje ten megafon. Samozrejme, ze tim zarval Markovi do ucha asi tak z deseti centimetru. To jako bylo hodne vtipny… Zpatky k Magicu. Ve treti hre jsme s Marou stridave tahali za provaz. Jednou mel navrch on, jednou ja. Uprimne jsem celou hru netusil, kdo to vyhraje. V dost pokrocily fazi hry jsem uspesne zahral Ad Nauseam a balicek mi nabidl to nejlepsi ze svych utrob – swordy, tutora, kantrovani, proliz, verdict, rishadanskej pristav. Proste desny mnam. Behem dvou kol jsem otocil hru a Marka donutil vzdat pomoci vytutorovanyho Zur’s Weirding! V tomhle kole vypadl i Honza, coz ze me udelalo terc. Nekdo fandil, nekdo popijel, nekdo se mi smal, Vita me nabadal ke zvyseni zrychleni prijmu piva a nekdo uz se venoval jinym kamaradum.

Druhe vyrazovaci kolo (semifinale):

Fumori vs. Oloro. Ke stolu usedam s dobrym pocitem. Ani ne tak, ze bych si tolik veril, ale spis z toho piva. Zaroven mi servirka oznamuje, ze jsme uz vsechen Weizenbier vypili. Aaaajajaj. Rychle zaskocil Vita a presvedcil me ochutnat nejaky zeleny pivo, co nejakym zpusobem souvisi s Velikonocema. Tak OK. Pivo bylo objednany a mohli jsme zacit hrat. Se souperem jsme si tukli a pustili se do hry. Prvni hru jsem sestavil kombo – Abeyance, Predict, Laboratory Maniac, Unearth a Gitaxian Probe. Druha hra byla delsi a vyrovnanejsi. Z my strany ji vyrazne poznamenalo to, ze 4 + 2 neni 7 ale jen 6. Spatne jsem zahral Zur’s Weirding a diky ty spatny matematice jsem souperi umoznil zahrat uz-jednou-mrtvyho Fumoriho. Filip cely hre prihlizel a uznal, ze si tohle taky v hlave nesrovnal. Sam hral Olora a vi, jak s virdingem zachazet. Oponent me dostal rychle na 14 commander damage a zacal prohlasovat, ze zdrzuju hru, ze vidi moje karty a ze me zabije pristi kolo. K jeho prekvapeni me napadlo zahrat Cryptic Command, tapnout Fumoriho a vratit virding. Vsechno klaplo a mne se podarilo hru stabilizovat. Po nekolika dalsich kolech jsem stul ovladl v cele s Lilianou, ktera souperi v topdeck modu nedavala moc sanci. Vedle u stolu Marath porazil Wanderera a ja mel tak moznost zahrat si znovu s tim samym Marathem.

Finále: Viktor Jasanský vs. Jakub Zakouřil


Fotka z finále: Viktor v tuto chvíli ještě netuší, že se zrovna sám umíchává...

Pred finalovou hrou jsem s Filipem a Markem diskutoval, co a jak. Shodli jsme se, ze je to pro me dobrej matchup a ze jediny, co to muze prekazit, je smula. Podle my kalkulace se na magicovym uspechu podili z jedny tretiny skill, z dalsi tretiny deck a z posledni tretiny luck. Ve finale jsem mel jen dve ingredience. Souper me porazil dva nula na muj mana flood a naslednej mana screw. Bylo to tak spatny, ze me nepomohlo, ani pravidelny hrani Toxic Deluge. Ten stul si Filip fotil a kroutil hlavou. K cemu jsem se dostal byl obcas nejakej discard. Zminuju to, protoze jsem v podstate pored vedel, co ma souper na ruce. Podle myho nazoru hral velice chytre. Co zvladnul na jednicku bylo tempo toho decku. Nehral tak, aby na stul nesmyslne vytasil vsechny bytosti a utocil. Zaroven ale dokazal drzet neprijemnej tlak. Netroufam si rict, jak by ty hry vypadaly, kdybych mel stastnejsi ruku pri lizani karet. Nicmene, souper vyhral zaslouzene a vyhru jsem mu ani na chvili nezavidel. Jeste min jsem mu ji zavidel, kdyz prohlasil, ze za pujceni karet musi zaplatit tretinu vyhry majiteli decku. Vyhra byl revised Tropical Island a ten se blbe deli :-) Urcite si s tim ale kluci poradili.

Shrnutí:

47 hracu a decku mi dalo moznost porozhlidnout se po fieldu a zvazit pro a proti ruznych decku. Zkusim si sam dat par rychlych otazek a odpovedet na ne:

Byl diskutovanej ban Zura a Dereviho dobry rozhodnuti?
- Ano. Field je ted bohatejsi a vyrovnanejsi. Top8 byla dost rozmanita. 7 ruznych generalu.

Kdo je ted nejsilnejsi commander?
- Oloro a Geist.

Proc?
- Modra.

Jaky dalsi commandery bych zvazil?
- Wanderera, Maratha, Jenaru a mozna Jelevu.

Na turnaji bylo hodne remiz, proc?
- Vsiml jsem si nabusenejch decku, co ale nemely jasne definovanou strategii. To je dulezity. Chci soupere ujezdit priserama? Vykombit?

Top 3 karty, co jsem potkal nebo s nimi hraju?
- Bitterblossom, Armageddon, Sword of Fire and Ice.

Karty, o kterych jsem zacal pochybovat?
- “Druholigovy kantrovani”. V Commanderu muzete mit kazdou kartu jen jednou, coz vede lidi k tomu, ze hrajou nahrady za jinak silny karty. Dobrejch kantru je jen nekolik a sahat pak po horsich je mozna nestastna volba. Osobne bych zustal u takovych jako je Counterspell, Mana Leak, Cryptic Command, FoW a opustil bych Condescend, Force Spike, Mana Tithe apod.

Na zaver chci urcite podekovat vsem organizatorum, at uz Magicarum nebo vedoucim Satchma. Turnaj to byl skvelej. Neslysel jem zadny spatny ohlasy. Tesim se, ze jsme podporili Magic na Hradecku a ze se jak organizatori tak i hraci zase brzy sejdou!

TOP8 Decklisty jsou na www.mtgtop8.com: http://www.mtgtop8.com/event?e=7150&f=EDH

PDF odkaz: Výsledky po posledním (5.) kole základní části turnaje.

JPG odkaz: TOP8 - pavouk

XLS odkaz: Složení fieldu (dle generálů)

Viktor

Zpět do sekce ČLÁNKY