KARTY MAGIC THE GATHERING: HRADEC KRÁLOVÉ


Report z 1v1 Commander turnaje v HK (autor: Filip Bíman):

REPORT Z TURNAJE
French EDH, Hradec Králové - 25.7.2015

Na další ze série hradeckých „french EDH“ turnajů jsem dorazil s generálem, který není na formátu typický. Dokonce se dá bez problémů tvrdit, že s ním na tomto formátu nikdo nikde neprorazil a že se tedy tzv. „nehraje“. Já v něm ale našel jistý potenciál a hlavně výzvu dokázat s ním uspět na velkém turnaji. Tímto generálem je Shu Yun, the Silent Tempest !



Nyní se vrátím asi tak o měsíc a půl nazpět, kdy jsem Shu Yuna stavěl. Na internetu jsem našel kupu decklistů, ale nabyl jsem přesvědčení, že bych s žádným z nich neuhrál více než průměr. Nicméně jsem v nich našel spoustu malých inspirací pro svoji myšlenku a svou konstrukci. Rozhodl jsem se pro „vabank“ build: vítězit commander damagem od Shu Yuna (upřednostnil jsem tuto ALL-IN taktiku před goodstuff verzí). Cílem je co nejrychleji vytlačit na stůl Shu Yuna, současně si ho efektivně ohlídat + soupeře s ním zabít. Musím říct, že spousta zajímavých/nadějných karet neprošla mým testingem.

Výsledný DECKLIST můžete shlédnout zde:
http://www.mtghk.wz.cz/deck/decklist_cmd_06.html

A nyní zase zpět k přítomnosti - k turnaji.

Dle oficiálních informací pořadatelů se sešlo 50 lidí, což je na prázdninový termín krásný počet. Field byl pestrý a tak byla hádanka, na co všechno zrovna dnes narazím. Můj Shu Yun byl podle očekávání jediným Shu Yunem na turnaji.

1. kolo

Do turnaje jsem vstoupil celkem dobrým matchupem. Soupeřem mi byl kamarád z Hradce Králové, Honza Soukup, který hraje Dorana (balíček, který jsem dlouhou dobu pilotoval před Shu Yunem, takže perfektně vím, co mohu očekávat). Prohrávám hod kostkami, ale první hru jsem po delším boji vyhrál. Hra se mi vždycky protáhne, když Shu Yun umře. Protože musím nastřádat manu na další vynešení + ideálně i na ochranu. Druhá hra došla až do nastavených, kde jsem měl asi 22 životů, ale 15 CMD-DMG od Dorana na stole. Soupeř měl 6 landů, ale jen jednu kartu na ruce. Já měl ve hře Shu Yuna a na ruce Force Spike + spell co dává neblokovatelnost (s reboundem). 3 útoky jsem měl před sebou a mohl jsem soupeře rychle dorazit dvěma útokama. Rozhodl jsem se proto úplně se zatapovat pro neblokovatelnost Shu Yuna a zaútočit s tím, že je v danou chvíli dost malá pravděpodobnost, že by soupeř v následujícím kole vytlačil nějaké to posilování pro Dorana a zabil mě na commander DMG. Dalším svým neblokovatelným útokem bych ho pak zabil a měl bych 2:0. Bohužel i malá pravděpodobnost je pravděpodobnost a soupeř ve svém kole zahrál Tainted Pack a domlel se až k Elspeth, která dává +3/+3 flying. Takže mě zabil. Výsledek 1:1 s pocitem, že jsem ten závěr mohl zahrát jinak a lépe. No soupeř v té druhé hře také sekal chyby, takže rozpačitý vstup do turnaje pro oba.

2. kolo
Olivia Voldaren – v rukách Davida Dvorského. Pro mě nejspíš špatný matchup, protože červená s černou budou mít dost zabíjení na Shu Yuna. Ptám se: „Davide odkud jsi?“ A on: „Ze Dvora……. Králové“. Tak jsem mu pochválil pěkné jméno ve stylu Šternberg ze Šternberka a šlo se hrát (hod kostkami jsem opět prohrál). David svůj deck podle mě nehrál dobře a prohrál 2:0. I přes to, že jsem druhou hru začínal jenom s 5 kartami. V tuto chvíli jsem dostal velice špatný pocit ze svého decku. Mému balíčku ve hrách chyběla lehkost a musel jsem zde hrát obezřetně a hlídat si Shu Yuna živého. To se sice s vypjetím všech sil jakžtakž dařilo, ale hry byly časově delší, než jsem očekával.

3. kolo
Narset, Enlightened Master – v rukách Jiřího Balcara z Jihlavy. Konečně jsem vyhrál hod kostkami a začínám. V první hře jsem však byl nucen mulliganovat do 5 karet a chvíli zkoušel prorazit s tím, co mám, než soupeř stabilizoval situaci a rozjel nekonečné množství extra turnů pro sebe s Narsetkou na stole. Hru vzdávám a jdeme na další. V té opět mulligan do 5 karet. Ach jo. Už si nepamatuju podrobnosti z této hry, ale soupeř mě poráží i bez Narset a extraturnů… s Jacem + Ral Zarekem + RW Ajanim na stole. I proto, že jsem zůstal viset jenom na 3 zemích ve hře. Takže 2x umíchán jsem nic nepředvedl a gratuluju soupeři k 0:2.

4. kolo
Jenara, Asura of War – v rukách Igora Dobroruky z Prahy. S Igorem jsem už hrál dost her a vím, že to není špatný hráč. S Jenarou jsem natestováno neměl, ale vím, jak funguje, takže žádný stres. Všechny hry byly nakonec vyrovnané a o svém vítězství jsem rozhodl až ve 3 hře, kdy jsem byl o kolo rychlejší. Takže zde výhra 2:1.

5. kolo
The Mimeoplasm – v rukách Vojtěcha Mencla z Prahy. Mimeoplasma byla ještě před rokem a půl strašlivá zbraň, ale dneska už je tahle kupa slizu trochu vyčpělá. Současná metagame + banlist jí příliš neprospívají. Nicméně stále je to deck, který se nesmí podcenit. Mě hrálo do karet to, že u mě ve hřbitově si toho moc nenajde a musí pracovat jen se svým hrobem. Balík mi chodil dobře a vyhrál jsem 2:0. Hezký moment (pro mě) přišel ve chvíli, kdy měl soupeř na stole 8 zemí a já už si několik kol říkal, jak ten Force Spike v ruce je mi k ničemu. Až do chvíle, kdy soupeř všech 8 zemí tapnul a slavnostně vynesl Griselbranda, kterým by hru stabilizoval.

Po pátém kole jsem si uvědomil, že mám 3-1-1 a že když v příštím kole vyhraju, že se dostanu do TOP8. To bylo velice příjemné zjištění pro deck vlastní konstrukce. Ale je potřeba nutně vyhrát - případná remíza by oba hráče vyřadila z dalších bojů.

6. kolo
Vendilion Clique – v rukách Vaška Myšáka z Prahy. Tento soupeř mě tedy nepotěšil. Myšleno ne soupeř, ale generál, kterého hrál. Clique je tvrdý kontrol – kontrol nejtvrdší z nejtvrdších – a já měl z testingu zjištění, že tvrdý kontrol je pro mě velice špatný matchup. První hru jsem se snažil zleva zprava, ale prohrál jsem. Soupeř se o Shu Yuna postaral a postupně mě ujezdil Klikou. Ve druhé hře jsem byl svižnej a soupeř můj nástup nezachytil. Ve hře jsem však udělal důležitou chybku, která určila další osud turnaje! Když jsme řešili stack, tak jsem si z jednoho svého spellu zapomněl líznout kartu a až po dalším resolvingu na stacku jsem si toho všiml. Soupeř byl ke mně velice přátelský a nechal mi kartu si dolíznout. Tento „draw“ se však ukázal jako klíčový, protože jsem se posunul o kartu dál, kde jsem se ještě dalším líznutím + pomocí Sensei´s Divining Top dostal až k Memory Lapse, která soupeřovi zkántrovala klíčový spell a nabušený Shu Yun soupeře zabil. Kdyby nezabil, tak by soupeř převzal otěže. Ve třetí hře jsme nabrali karty, ale po odehrání 2 kol zahlásil judge konec kola. Oba jsme zjistili, že nedokážeme svého soupeře v nastavených zabít a byla by z toho remíza, která by nám oběma ukončila turnaj. Proto jsem soupeřovi smutně, ale gentlemansky vzdal a tím ho poslal do TOP8 - za to, že se soupeř choval přátelsky, že mi odpustil mojí chybu, i když za ní pak pykal, že měl kvalitní deck, který byl zcela upřímně kvalitnější (mnoha turnaji ošlehaný) pro TOP8, než tento můj prototyp.

Po vzdání-se v posledním kole jsem obsadil konečné 14. místo. Kdybych to ale shrnul reálně, tak můj balíček za 6 kol jenom 1x prohrál a to po hrách, kde jsem mulliganoval 2x do 5. To je velice uspokojující zjištění. Na druhou stranu velkou otázkou je, jak moc jsem měl zrovna štěstí na soupeře, na matchupy, na topdecky atd… tyhle otázky však zůstanou nezodpovězeny.

Ironické je, že Vašek Myšák se svou Klikou v TOP8 vyřadil ve čtvrtfinále mého kamaráda Marka Celara s Geistem. Kdybych šel do TOP8, tak by mě Geist nejspíš porazil (v testingu nade mnou vyhrál 3:0) a já tak vlastně ukončil nejen svou cestu turnajem, ale i cestu kamarádovi.

Zpětně si říkám, že je škoda, že jsem tu TOP8 neurval – pobaveně bych se koukal, jak lidi po světě kopírují můj decklist z www.mtgtop8.com a zkouší, jestli to funguje…. :-) škoda no, ale tak už to chodí.

Vašek Myšák se s Vendilion Clique nakonec dostal až do finále (vyřadil v semifinále Jirku Balcara s Narsetkou – tzn. soupeře, co mě „umíchal“ ve 3. kole). Ve finále však prohrál 2:1 s Animarem Martina Kubíka. Martin se svým Animarem přesně před rokem ve finále prohrál. Teď na druhý pokus se mu už finále povedlo.



Turnaj jako takový byl opět parádní a bez problémový. Organizátorům i restauraci Satchmo (kde se turnaj pokaždé odehrává) patří velký dík za příjemně strávený den.

Otázkou je, co s Shu Yunem dál… zkusit ho ještě příště? Přestavět ho na Jeskai goodstuff? Anebo si postavit nový deck, ať si zase ozkouším něco jiného – něco více „competitive“?

Touto otázkou končím tento report. Tak Magicu zdar!
Filip Bíman.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- TOP8 Decklisty jsou na www.mtgtop8.com: http://www.mtgtop8.com/event?e=10170&f=EDH

- XLS odkaz: TOP16 decks + pavouk TOP8

- DOC odkaz: Složení fieldu (metagame dle generálů)

Zpět do sekce ČLÁNKY