KARTY MAGIC THE GATHERING: HRADEC KRÁLOVÉ


Report: 2x Prerelease Oath of the Gatewatch (autor: Filip Bíman):

OATH OF THE GATEWATCH, Pardubice a Čáslav - 16.1.2016 a 17.1.2016

    Příchod každé nové edice si jako správný hráč MTG nenechávám ujít a v uplynulém víkendu jsem se zúčastnil hned 2 prerelease turnajů. Kdo shlédl ceny kusových karet nové edice, ten pochopil, že sealed-deck Oath of the Gatewatch nebude akcí, která se „zaplatí“. Po prozkoumání cen je jasné, že se na turnaj půjde především kvůli zábavě, kterou nová edice přináší. A asi není potřeba rozvádět, že je to jedna z mála šancí, jak si pěkně zahrát i s kartami, které se na construction formátech nikdy nemají šanci prosadit.

    Než se vrhnu do reportu, napadl mě jeden takový kvíz. Vyfotil jsem základní kostru 3 balíčků (TOP18 karet každého balíku), které jsem o víkendu postavil. Schválně si tipněte, který byl funkčně propadák… výsledek najdete, když budete číst dál.

Balík č.1 - W/U deck:


Balík č.2 - U/B deck:


Balík č.3 - R/G deck:


SOBOTA - PARDUBICE:

    První turnaj mě čekal v pardubické Tolarii. Na sobotní prerelease se zde sešlo 25 hráčů (z toho jenom 2 hráči z Hradce: já + Roman Vejdělek). Přijde mi celkem smutné, že v Hradci není o limited zájem a že se tam víc lidí nevydalo. Po představení edice vynikajícím hráčem a majitelem herny Petrem Brožkem, který se úsměvně zamotal jenom u vzhledu symbolu nové bezbarvé many, se začaly rozbalovat boostery (4x OGW + 2x BFZ).
    Po rozbalení poolu, kde jsem očekávaně neotevřel žádnou finanční pecku, jsem se rozhodl pro modročernou kombinaci kontrolnějšího balíčku. Do této kombinace mě zatáhly zajímavé 2 modré réra: pro limited brutální sfinga Guardian of Tazeem a eldrazi kousek Deepfathom Skulker. K modré barvě jsem zvolil černou, zejména proto, že měla nejlepší zabíjení z mého poolu (2x Tar Snare + 1x Complete Disregard). V balíčku jsem měl manovou fixaci pro případný splash třetí barvy a tak jsem přidal do balíčku jednu pláň a 2x bílé zabíjení Searing Light. Balík vypadal složením zajímavě, jen jsem se obával příliš rychlých decků, protože můj balík obsahoval jen 7 kusů s CMC<3 a balíku chyběla správná manová křivka. Zhodnotil jsem, že pomalý rozjezd je největší slabina mého decku, ale late game bude hodně silný. No uvidíme… a šlo se na první kolo z celkových šesti.
    Hned v prvním kole jsem potkal červenobílé aggro. Moje obavy o takový špatný matchup se hned na začátku turnaje přímo zhmotnily. Byl jsem vždy o krok pozadu a přechod do late-game se nekonal. Dostal jsem 0:2 a začal mít vážné pochybnosti o tom, že je balíček funkční, díky příliš pomalému startu. Ve druhém kole jsem potkal Dana Papeže s UB, tedy stejné barvy. I tady jsem postupně nabýval pocit, že je soupeřův balík kvalitnější než můj. Late game sice byl, ale nebyl pro mě silnější než pro soupeře. Prohrál jsem první hru a v tu chvíli jsem se pevně rozhodl, že pro třetí kolo a zbytek turnaje sestavím něco jiného - takhle to nefungovalo a protrápit se celým turnajem jsem nechtěl. Bohužel při přetahování ve druhé hře došlo až na nastavení, ve kterém mě soupeř v 5 nastaveném zabil. Takže jsem opět dostal 0:2 a navíc jsem neměl čas postavit si deck do třetího kola – fakt skvělý. No takže mě čekalo trápení ještě jedno kolo. V tom jsem potkal slabšího protihráče (jak jinak, když jsem měl 2 prohry a pohyboval jsem se někde na dně). Toho jsem celkem rychle porazil i díky tomu, že mu optimálně nešla mana. Zde končí jedna část pardubického prevka, kde jsem za stavu 2-1 úplně rozpustil deck a postavil červenozelené aggro. Kupodivu jsem měl v poolu karty na dva úplně jiné balíčky – to se tak často nestává.

    První hra s aggrem ve 4. kole byla taková seznamovací – měl jsem málo času se s narychlo postaveným balíčkem sžít (uvědomit si všechny interakce) a taky mi chvíli trvalo, než jsem v hlavě přehodil výhybku „z balíčku na balíček“. Soupeř byl k poražení, ale měl 3 kola za sebou a věděl, co hraje. Já nejistým pilotováním udělal pár taktických chyb a prohrál jsem 1:2. Tentokrát prohra s pocitem, že balíček je o mnoho lepší než ten předtím, že jsem to blbě zahrál a že byla velká chyba nehrát toto už od samého začátku. S tímto balíčkem podle mě šlo uspět! Balík měl parádní synergie (např. goblin Zada, Hedron Grinder + 2x v decku Brute Strength anebo dát na něj fightovací Unnatural Aggression). Balík měl kvalitní malé bytůstky a ty jsem doplnil několika dobrými triky a taky 3 bezbarvými Eldrazi z původního balíčku (za zmínku stojí Matter Reshaper). V pátém kole jsem hrál už jenom o ztracenou čest a balík makal parádně. Emila Řezaninu jsem porazil, takže jsem měl celkově 2-3. A v posledním kole jsem narazil na dnes trápícího-se Reného Duse, který měl v tu chvíli jen 4 body. V první hře jsem ho doslova přejel a vedle mě sedící Youko Shiratori k Renému pronesla (pro mě celkem sarkasticky), že co viděla ve hře a na ruce, tak že nemám jedinou špatnou kartu a že moc nechápe, co s takovým deckem dělám na konci fieldu. Ve druhé hře to vypadalo, že mě soupeř zastaví díky eldrazi řezníkovi Endbrigerovi. Ten mi sice začal zatápět, ale dobil jsem soupeře na 3 životy a po několika špatných draw jsem si konečně dolíznul jeden z těch dvou blesků v knihovně – šup s ním za 3 do hlavy. Takže 2:0 a celkově 3-3.
    Hořkosladké prerelease, které mě docela mrzí, ale o to více jsem si zahrál. Vyzkoušel jsem si karty ze všech 5 barev (bílou samozřejmě jenom tou splashí v prvním decku). Ani Roman tento den nezaválel, uhrál také jenom 3-3.

NEDĚLE - ČÁSLAV:

    Na druhé víkendové (nedělní) prerelease v Čáslavi jsem dorazil společně s Davidem Mazanem, Honzou Lomem a po cestě nabranou pardubickou hráčkou Lilly (Huyen Linh). Tak nakonec aspoň další 2 hradečáci šli na prevko – hradecká scéna není úplně mrtvá. Ještě před prereleasem jsme si tam pinknuli miniturnájek v modernu, kde jsem se svým nekompletním JUNDem nic neuhrál a šlo se na věc. Na prerelease dorazilo 13 lidí a hrály se 4 kola.
    Tentokrát jsem měl (co se týká value) štěstíčko na své straně. Otevřel jsem si totiž Expedici!!! Shockland Blood Crypt zahřál na duši. Z poolu jsem měl na výběr. Buďto přibrat k silné bílé barvě modrou anebo černou. Relevantní varianta byla jít i do UB, což jsem vzhledem k fiasku v předchozím dni ostře zamítnul. Nakonec jsem postavil bílomodré aggro/midrange. Opět jsem měl manovou fixaci a tak jsem na splash přidal do decku jeden Swamp a nekompromisní černý removal Oblivion Strike.
    Při testovacích start-hands mi stále chodilo velké množství many, tak jsem se rozhodl lehce zariskovat a jít do 16 landů a 24 karet. To se celkem i vyplatilo, protože v prvních dvou kolech mi to chodilo optimálně a vyhrál jsem 2:0 a 2:0. Ve třetím kole se mi to ale manově zaseklo a Vašek Kronus mě vykostil 0:2. Měl kvalitně postavený deck a mé zaváhání zaslouženě ztrestal. Do posledního čtvrtého kola jsem nastoupil proti vedoucímu čáslavské herny: Honzovi Hlavínovi. V první hře jsem ho porazil a ve druhé to vypadalo tak, že mě utluče obrovský eldrazi Breaker of Armies. Naštěstí jsem si s ním dočasně poradil (dvojitým returnem) a poté hru ovládl pomocí mého variabilnějšího eldrazáka Endbrigera. Ten je na limited opravdu mocný. Takže 2:0, celkově 3-1 a na lepší pomocné jsem skončil v turnaji druhý za Vaškem Kronusem, který vyhrál i svou čtvrtou hru - nad Davidem. Ten skončil celkově třetí, Honza Lom cca šestý.

    Co říct závěrem k nové edici? Je pestrá, má dost manové fixace i pro tříbarvy a některé kusy si cestu do constructed určitě najdou. Víkend jsem si fakt užil. Kdybych se měl ještě vrátit ke kvízu - nejlepší deck byl podle mě R/G, pak W/U a kdo tipoval jako nefunkční U/B, měl pravdu.

Filip Bíman.

Zpět do sekce ČLÁNKY